Homen: Stečaj postaje krivično delo

PinterestFacebookTwitterShare

Namerno odvođenje firme u stečaj biće novo krivično delo, za koje će se izricati kazna koja će najverovatnije iznositi od šest meseci do pet godina zatvora.
 
Direktorima za koje se utvrdi da su namerno kompaniju uveli u stečaj će se oduzimati i imovina, najavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.
“Namerno teranje firme u stečaj je u Srbiji postalo masovna pojava. Na taj način se izbegavaju obaveze prema državi, drugim privrednim subjektima i zaposlenima, koji najčešće ostaju ne samo bez plata, već i bez uplaćenih doprinosa za zdravstveno i socijalno osiguranje”, rekao je za današnji “Blic” Homen, koji je i predsednik radne grupe za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika Srbije.
Prema njegovim rečima, ukupan broj sudskih predmeta koji ne mogu da se izvrše zato što je neko preduzeće otišlo u stečaj veći je od broja svih drugih izvršnih presuda u Srbiji.

“Takvih slučajeva je najmanje 500.000. Za ovo novo krivično delo kazna će najverovatnije iznositi od šest meseci do pet godina zatvora. Ali, ovde je važno da se budućim počiniocima ovog krivičnog dela pošalje poruka da će zatvorsku kaznu pratiti i imovinska sankcija, odnosno oduzimanje imovine”, rekao je Homen.

On je precizirao da će se pod udarom tih sankcija naći “službeno lice koje firmu namerno tera u stečaj ili lice koje registrovanjem nove firme na prevaran način izbegava plaćanje obaveza prema drugim privrednim subjektima, državi ili zaposlenima”.