Azerbejdžan ulaže u rudnike u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Azerbejdžana je zainteresovana za zajednički biznis sa “Farmakomom” iz Šapca, jednom od najvećih privatnih kompanija u Srbiji koja je među 15 najprofitabilnijih u zemlji.
 
Kako saznaje “Blic”, ministar ekonomije Azerbejdžana će posetiti ovu firmu, a visoka ekonomska delegacija iz ove bivše sovjetske republike odlučila je i da gradnju koridora 10 finansira sa 300 miliona evra.

Izvor “Blica” tvrdi da Azerbejdžan u Fondu za razvoj ima 50 milijardi evra i da ceo budžet tamošnja Vlada mora da potroši do marta naredne godine. O ulaganjima u Srbiju odluku je doneo predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, a za odluke o konkretnim projektima na srpskom tržištu je ovlastio ministra ekonomije te zemlje.
 
Azerbejdžan, zemlja bogata gasom i naftom, spremna je da u Srbiju uloži stotine miliona evra, prvenstveno u sektorima poljoprivrede, rudarstva i proizvodnje lekova, tvrdi naš izvor. Pod kojim će tačno uslovima finansirati koridor 10 nije poznato, ali sagovornik “Blica” tvrdi da će kamata biti više nego povoljna.

Tokom posete Srbiji u junu ove godine, predstavnici Azerbejdžana su prvo razmatrali ulaganja u resoru ministra Milutina Mrkonjića. Posle još dve zvanične posete, interesovanja visoke ekonomske delegacije ove bivše sovjetske republike su delimično ostala na infrastrukturi, ali su se više okrenula proizvodnji.