Poslovne ideje: Amerikanac zapošljava isključivo bake

PinterestFacebookTwitterShare

U vremenu kada SAD nastavljaju da se bore sa visokom stopom nezaposlenosti, a mnogi Amerikanci stariji od 55 godina imaju problem da pronađu posao, kompanija koju je nedavno osnovao bivši nastavnik bavi se zapošljavanjem pretežno starijih žena.

Tod Plis, osnivač firme “Rent-e-grendma” (Baka na iznajmljivanje) kaže da je ideju dobio dok je predavao deci u Holivudu. “Neprekidno sam slušao te stravične priče, kao npr. o devojci koja je gotovo zapalila kuću, jer je zaboravila večeru na šporetu, ili kućepaziteljki  koja je zaključala kuću i zaspala, a ostavila decu napolju”, rekao je Plis.

On kaže da se svaka baka proverava i intervjuiše, a osim za čuvanje dece, Plisova firma obezbeđuje i bake koje čuvaju kućne ljubimce ili se brinu o starijima. Cena se kreće od 14 do 20 dolara na sat. Plis kaže da je zatrpan pozivima žena koje bi htele da rade.

“Ekonomska situacija je loša i ja to vidim. A bake – neke od njih mi se i isplaču preko telefona. Imamo baku koja živi u automobilu. Ekonomija je grozna i mnogo takvih baka koji ne mogu da pronađu posao”, rekao je Plis.

Dva miliona starijih Amerikanaca i dalje nije zaposleno, a Plis kaće da mu 90 žena koje se javljaju, od nastavnika do advokata, ne mogu da nađu posao. Mnoge od njih otpuštene su posle decenija rada u nekoj kompaniji – prenosi “Glas Amerike”.

“Bez obzira da li se o tome govori ili ne, starosna diskriminacija definitivno postoji. Kompanije to ne mogu zvanično da priznaju, ali ja to vidim, jer su te žene većinom obrazovane. Za njima su decenije iskustva, ne samo u čuvanju dece, nego i u stvarnom svetu”, kaže Plis.

Plis kaže da svako, iz bilo kog dela sveta, može da se registruje na njegovom veb sajtu da bude baka, tako da roditelji širom sveta mogu da pronađu baku koja će da radi za njih.

Traganje za licem koja će da vam čuva decu, veoma je stresno za mnoge roditelje koji nemaju pouzdane rođake, naročito bake koje su blizu da pomognu.