Makedonija: Usvajanje bebe košta i do 60.000 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Bebe “namenjene” za usvajanje u Makedoniji prodaju se porodicama, posebno onima sa dubljim džepom, za svote od 5.000 do 60.000 evra, objavila je nevladina organizacija “Gradimo budućnost” iz Skoplja.

Objavljivanje ovih brojki “i nije neka novina”, tvrde u Udruženju dece bez roditelja. Ova vrsta kriminala poznata je već godinama i veoma razvijena mreža za trgovinu tek rođenih beba, nesmetano funkcioniše.

Prva karika u tom kriminalnom lancu su – bolnice. Onda su tu nadležni iz međuopštinskih centara i Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Kupoprodaja dece mahom se utvrđuje između roditelja i “posrednika u poslu”.

„Minimalna tarifa za kupovinu “proverene, zdrave i prave” novorođene dece je 5.000 evra. Neke bebe se prodaju po 45.000, a ima i onih čija cena dostiže 60.000. Zdrava i talentovanija deca se čuvaju na određenim mestima, a u tom lancu učestvuju Domovi za nezbrinutu decu i udomiteljske porodice“, kaže je Ilija Jovanović, predsednik NVO “Gradimo budućnost”.

On je i upozorio da samo građani Makedonije sa dubokim džepovima sebi mogu dozvoliti da usvoje zdravo dete. Cena, inače, raste. Prošle godine mito u Komisiji za usvajanje dece pri Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, kaže, bio je od pet do 25 hiljada evra. Već sad je ta tarifa uvećana dvostruko.

Usvajanje dece zbog tolikih zloupotreba obustavljeno je već dva meseca. Komisija za usvajanje je raspuštena. Inspekcija proverava rad međuopštinskih centara za socijalni rad, a istragu vodi i MUP.