Nemačka zahvaljuje građanima poreskim olakšicama

PinterestFacebookTwitterShare

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je vlada postigla dogovor o poreskim olakšicama u iznosu od šest milijardi evra, kao vid „zahvalnosti” građanima za teret koji podnose zbog još aktuelne dužničke krize u Evropi.

Merkelova se sinoć obratila novinarima, nakon što su se Hrišćansko-demokratska unija i njeni koalicioni partneri dogovorili da će smanjenje poreza biti sprovedeno u dva koraka, počevši od januara 2013, kada će biti smanjen poreski teret za Nemce sa niskim i srednjim primanjima, prenela je agencija AP.

Podsećajući da novi zakon mora da bude odobren u parlamentu, kancelarka je najavila da će njena vlada nastaviti da smanjuje javni deficit, ali da se istovremeno oseća obaveznom da nešto vrati građanima.

„Želimo da se zahvalimo građanima za veliki teret koji su poneli za vreme međunarodne finansijske krize”, rekla je Merkelova za nemačku novinsku agenciju DAPD.

Poreske olakšice su deo predizborih obećanja nemačke vlade. Prvi korak najavljenih smanjenja poreza desiće se iste godine kada će u Nemačkoj biti održani opšti izbori.

Nemačko ministarstvo finansija očekuje da ovogodišnji prihodi od poreza budu za 16,2 milijarde evra veći u odnosu na raniju prognozu, tako da se procenjuje da će najveća evropska privreda u 2011. na porezima ostvariti 571,2 milijarde evra.