Washington Post: Teheran je nuklearno osposobljen

PinterestFacebookTwitterShare

Iran je razvio ključne faze i komponente za gradnju nuklearnog oružja, piše danas “Washington Post”, pozivajući se na obaveštajne podatke Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).


Prema ovim podacima Iran je od stranih eksperata dobio ključnu tehničku pomoć, piše list, pozivajući se na zapadne diplomate i nuklearne eksperte.

Očekuje se da će izveštaj IAEA, koji će biti objavljen naredne nedelje, biti do sada najdetaljniji u vezi sa nuklearnim programom Teherana za koji se veruje da razvija atomske bombe. “Washington Post” navodi da su ovi podaci pružili nove detalje o ulozi koju je igrao bivši sovetski naučnik za naoružanje koji je, navodno, obučavao Irance o detonatorima visoke preciznosti čiji je zadatak da izazovu nuklearnu lančanu reakciju.

U izveštaju se, takođe, podržavaju zabrinutosti da je Iran nastavio da sprovodi istraživanja vezana za nuklearno oružje i nakon 2003. godine kada su američke obaveštajne službe verovale da je Iran zaustavio istraživanje usled međunarodnog pritiska. Zapadne sile veruju da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje pod plaštom civilnog energetskog programa.

Teheran odbacuje tvrdnje da želi atomske bombe rekavši da proces obogaćivanja uranijuma služi samo za pogon reaktora za prikupljanje elektro energije.

Nova otkrića u izveštaju IAEA pružaju detalje o navodnom tajnom istraživačkom programu koji je ambiciozniji, organizovaniji i uspešniji nego što se verovalo, piše list. Pozivajući se na Dejvida Albrajta, bivšeg zvaničnika IAEA koji je analizirao nalaze agencije, list navodi da Iran ima dovoljno informacija da dizajnira i proizvede delotvornu nuklearnu napravu za zgušnjavanje u jezgri koristeći visoko obogaćeni uranijum kao svoje jezgro cepanja.

Albrajt je neke detalje izveštaja izneo na privatnoj konferenciji obaveštajnih službenika prošle nedelje, navodi “Washington Post”.

Ahmadinejad upozorio SAD i Izrael da ne napadaju Iran
 
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da SAD i Izrael nastoje da napadnu Iran u želji da uguše sve veći uticaj Teherana i upozorio ih da ne napadaju njegovu zemlju.

“Iran je povećao kapacitete i nastavio da se razvija i zato je sposoban da se takmiči u svetu. Izrael i Zapad, posebno Amerika, zabrinuti su zbog kapaciteta i uloge Irana”, izjavio je Ahmadinedžad u intervjuu koji je danas objavio egipatski dnevnik “Al Akhbar.

On kaže da zato ove dve države pokušavaju da dobiju međunarodnu podršku za vojnu akciju i ukidanje uticaja Irana. “Ove arogantne države moraju da znaju da im Iran neće dozvoliti da deluju protiv nas”, upozorio je Ahmadinedžad.

Iranski predsednik zapretio je Izraelu, navodeći da Vašington želi da sačuva cionistički entitet, ali da to neće biti sposoban da učini. “Ovaj entitet se može uporediti sa transplantacijom jetre koju je telo odbacilo. Da, to će propasti, a kraj je blizu”, poručio je Ahmadinedžad.