Subvencijama do prve nekretnine

PinterestFacebookTwitterShare

Subvencionisani stambeni krediti i dalje su traženi bez obzira na to što je povećano učešće i što mogu da se kupuju samo nove nekretnine. U ovoj godini odobreno je oko 1.000 subvencionisanih stambenih zajmova u vrednosti 34,89 miliona evra. Građani koji imaju mogućnosti radije kupuju stanove u izgradnji i novogradnji, a veoma su i dalje traženi oni u naselju Stepa Stepanović u Beogradu.
 Na odabir nekretnine najviše imaju uticaja cena i subvencija države. Iz budžeta je do kraja godine izdvojeno dodatnih 300 miliona dinara za dotacije stambenih kredita, tako da će se u ovoj godini za ove namene utrošiti dve milijarde dinara.

Banke, posle kraćeg zastoja početkom avgusta, sada uredno primaju zahteve i odobravaju zajmove, a rok za odobravanje je do tri nedelje. Najveći zastoj je kod upisa hipoteke. U zavisnosti od opštine, čeka se ponekad i do mesec dana. U ovoj godini, odobreno je oko 1.000 subvencionisanih stambenih zajmova, u vrednosti od 34,89 miliona evra.
 
Zainteresovanost građana, kada je reč o subvencionisanim stambenim kreditima, ne jenjava, a građani su u jednakoj meri zainteresovani za ove kredite kao i kada smo počeli sa njihovim odobravanjem, kaže Nikola Vuletić, direktor Direkcije za komercijalne poslove u Sektoru poslova sa stanovništvom Unikredit banke.

U ovoj godini najviše je odobreno subvencionisanih stambenih kredita u junu – 235, a najmanje u martu – samo 79 zajmova. Prava ekspanzija dotiranih stambenih zajmova bila je pre četiri godine, kada je država znatno više izdvajala za subvencionisanje i uslovi su bili daleko povoljniji.