Zlatibor greje put i dobija Banju

PinterestFacebookTwitterShare

Vozači koji automobilom budu prolazili magistralom preko Zlatibora tokom zime neće morati da razmišljaju jesu li putari očistili sneg, pošto će bar deo ovog puta dobiti podzemno grejanje zahvaljujući termalnim podzemnim vodama.

U naselju Sloboda na samom ulasku na Zlatibor pronađene su pre mesec dana znatne zalihe podzemne vode temperature 10 stepeni. Zahvaljujući tom potencijalu, Zlatibor će postati prvo mestu u Srbiji koje će pomoću hidrotermalne energije zagrevati saobraćajnice. Po sistemu kojim Nemci i Austrijanci tope sneg sa puteva preko Alpa, grejaće se i deo magistrale preko Zlatibora. Radovi su u toku, postavljaju se podne instalacije i 2.000 metara cevi, a voda koja će otapati led i sneg sa puta biće dogrevana toplotnim pumpama, objašnjava Đuro Milanković, saradnik u Centru za obnovljive vodne energetske resurse Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda.
 

Pored grejanja magistrale, Zlatibor će zahvaljujući podzemnim vodama dobiti i banju. Nalazište lekovite vode u mestu Vapa u ataru sela Rožanstvo, otkriveno proletos, navelo je Čajetinu da na Zlatiboru pokrene projekat razvoja banjskog turizma. Ogromni potencijali podzemne vode, pogodne za lečenje kožnih i reumatskih oboljenja, biće eksploatisani u posebnom turističkom kompleksu sa lečilištem, koji će opština graditi u partnerstvu sa privatnim kapitalom.
 

 
Očekujemo da Skupština Srbije usvoji zakon o javnom i privatnom partnerstvu, čime bi bile otklonjene i poslednje pravne prepreke u realizaciji ovog poduhvata. Naša namera je da u Vapi gradimo banju koja bi 51 odsto bila imovina opštine. Ostatak vlasništva pripašće privatniku koji je spreman da investira, a sufinansijera ćemo izabrati na tenderu koji će biti raspisan do kraja godine, kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.
 
On navodi da će udeo Čajetine u projektu Banja Vapa biti svi izdaci do sada plaćeni za ispitivanja podzemnih voda, postavljanje buštotine, izgradnju puta od centra Zlatibora prema Rožanstvu, već urađen novi vodovod i rekonstruisana elektromreža. Čajetina bi u “miraz” unela i dva hektara zemlje koja je u opštinskom vlasništvu. Na partneru je da svojih 49 odsto poseda stekne izgradnjom hotela, lečilišta i zabavnih sadržaja.