Kina okleva sa investiranjem u Evropi

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik upravnog odbora Kineske investicione korporacije Đin Lićun optužio je Evropu da je “ravnodušna” i naveo da će svaka investicija Kine u prezaduženi region biti zasnovana na povratu ulaganja. Đin je kritikovao socijalne sisteme evropskih zemalja i upozorio da Evropa mora da se pozabavi sopstvenim problemima da bi privukla strane investicije.


“Ako posmatrate poteškoće u zemljama Evrope, videćete da je do njih došlo zbog nagomilanih problema u istrošenoj socijalnoj politici. Zakoni o radu podstiču lenjost i ravnodušnost umesto radinosti”, rekao je Đin, a prenela agencija AFP. Đin, bivši zamenik ministra finansija, izjavio je da će Peking razmotriti ulaganje u Evropu, ali svaka odluka će biti zasnovana na povratu investicija.

Evropski lideri pozvali su Kinu, koja ima najveće devizne rezerve na svetu od 3,2 biliona dolara, da investira u Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) i pomogne regionu da prevaziđe dužničku krizu.

Direktor EFSF Klaus Regling otputovao je u Peking na razgovore o mogućem doprinosu Kine, ali ta zemlja dosad nije dala čvrsto obećanje da će pružiti finansijsku pomoć evrozoni.

Pružanje pomoći razvijenim evropskim zemljama je složeno pitanje za lidere kineske Komunističke partije, u zemlji gde milioni ljudi žive u siromaštvu, a inflacija i rast troškova stanovanja smanjuju budžete domaćinstava. Kina se već “opekla” na rizičnim inostranim investicijama kada je kupila akcije investicione banke “Morgan Stenli” i investicione firme “Blekston”, koje su drastično izgubile na vrednosti tokom globalne finansijske krize 2008. godine. Gubici su doveli do žestokih kritika na račun državnog investicionog fonda koji je osnovan samo godinu dana ranije.

Đin je pozvao evropske zemlje da osmisle “uverljiv” program koji bi privukao investicije. “Ukoliko bi članice evrozone rešile neke od ekonomskih i socijalnih problema koje imaju, ukoliko bi imale relativno uverljive i verodostojne programe, spoljni svet bi imao poverenja u njih”, dodao je Đin.