CG: Raste vrednost građevinskih radova

PinterestFacebookTwitterShare

Vrednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu ove godine, veća je za 2,1 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je za 16,7 odsto manja u odnosu na drugi kvartal tekuće godine, saopšteno je danas iz MONSTAT-a.

Navodi se da su izvršeni efektivni časovi na građevinskim radovima u trećem kvartalu 2011.godine veći su za 18 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je za 8,3 odsto manja u odnosu na drugi kvartal tekuće godine.

“Vrednost novih ugovora na zgradama u III kvartalu 2011.godine veći su za 108,4 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je za 115,3 odsto veća u odnosu na II kvartal tekuće godine“, ističu u MONSTAT-u.

Posebno je naglašeno da je vrednost novih ugovora na ostalim građevinama u III kvartalu 2011.godine veća za 4,6 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je za 65,5 odsto veća u odnosu na II kvartal tekuće godine.

MONSTAT podatke prikuplja od preduzeća iz Crne Gore kao i poslovnih jedinica stranih preduzeća koja obavljaju građevinsku delatnost u Crnoj Gori.
 

Vrednost izvršenih građevinskih radova izražena je u tekućim cenama i obuhvata sav ugrađeni građevinski materijal i utrošeni rad.

Podaci o vrednosti izvršenih građevinskih radova daju se na osnovu privremenih situacija koje ispostavljaju izvođači radova. U vrednost nisu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i PDV-a.

Podaci o vrednosti izvedenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.