EBRD kreditira “Nektar” iz Bačke Palanke

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da će podržati regionalnu ekonomsku integraciju u jugoistočnoj Evropi uz kredit u iznosu do 35 miliona evra, kao vid pomoći prekograničnom širenju srpske kompanije “Nektar”, koja je vodeći proizvođač sokova i bezalkoholnih pića u regionu.

 
“Nektar” će iskoristiti kredit za kupovinu slovenačkog “Fruktala”, koji takođe posluje i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu i Srbiji, navela je banka na svom sajtu.
 
“Pripajanje će unaprediti tržišno prisustvo dve kompanije, kao i rasprostranjenost marke u regionu, proširujući njihovu geografsku prisutnost, sinergiju poslovanja i usmerenu marketinšku strategiju. To je veoma pozitivan primer ekonomske integracije između Srbije i Slovenije, kao i u širem regionu. Druge kompanije će sigurno slediti primer”, izjavio je direktor EBRD za agrobiznis Žil Metetal.
 
“Drago nam je što smo potvrdili poziciju dugoročnog partnera EBRD. Učestvovanje banke u našem poslovanju potvrđuje da je kupovina ‘Fruktala’ bila dobar potez, kao i da je naša dugoročna razvojna strategija uspešna”, naveo je osnivač i direktor “Nektara” d.o.o. iz Bačke Palanke Slobodan Radun.
 
Ističući da je poljoprivreda jedan od ključnih sektora srpske privrede i da obuhvata oko 15,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u zemlji, pri čemu je Srbija i najveći proizvođač žita u regionu, EBRD je navela da je od 2003. direktno uložila više od 365 miliona evra u više od 29 projekata u agrarnom sektoru Srbije.
 
Banka je ukupno investirala oko 2,7 milijardi evra u brojne sektore srpske privrede, u programe vredne šest milijardi evra.
 
Kompanija “Nektar” je ranije saopštila da je u poslednje tri godine imala stabilne prihode koji su se kretali na nivou od 60 do 70 miliona evra godišnje, dok je dobit u prošloj godini nakon oporezivanja iznosila između devet i 12 miliona evra.