Svaki peti građanin Srbije bez posla

PinterestFacebookTwitterShare

U Srbiji ima oko 650.000 nezaposlenih, među kojima 202.000 mladih, a trenutna stopa nezaposlenosti iznosi 22 odsto, kaže direktor NSZ Dejan Jovanović. Navedeni podaci su rezultat poslednje sprovedene ankete o radnoj snazi. To znači, da prema zvaničnoj statistici svaka peta radno sposobna osoba u Srbiji nema posao.

“Prema prognozama eksperata koje je angažovala EU očekuje se da će u Srbiji doći do poboljšanja na tržištu rada i smanjenja broja nezaposlnih”, rekao je Jovanović novinarima nakon otvaranja Sajma poslova za studente u zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu.
 
On je rekao da najveći problem predstavlja to što Srbija ima veliki broj nezaposlenih mladih ljudi, oko 202.000, starosti do 30 godina. Među njima, čak 20.000 ima fakultetsku diplomu. Sajmovi zapošljavanja su odlična prilika za mlade ljude, rekao je Jovanović i dodao da teorijsko znanje sa fakulteta više ne igra ključnu ulogu u zaposljavanju, već da akademci moraju da imaju odgovarajuća praktična znanja.
 
Jovanović je podsetio da je ovogodišnji budžet za aktivne mere zapošljavanja bio oko šest milijardi dinara ističući da budžet za zapošljavanje naredne godine još uvek nije definisan. Jedna od dobrih mera je, kako je kazao, nedavno usvojena Uredba o podsticanju zapošljavanja zahvaljujući kojoj je povećan broj prijavljenih radnika. Zahvaljujući toj meri sada ima 7.000 novoprijavljenih radnika, rekao je on.