Gradnja hidrocentrala na Ibru kreće 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić najavio je da će gradnja prve dve od 10 hidroelektrana na Ibru početi sledeće godine.

Škundrić je agenciji Beta kazao da bi izgradnja trebalo da bude završena za dve do dve i po godine. On je podsetio da je to zajednički projekat Elektroprivrede Srbije i italijanske kompanije Seći.

“Formirano je i zajedničko preduzeće EPS-a i kompanije Seći za realizaciju projekata na reci Ibar. Reč je o kapacitetu od 117 megavata instalisane snage, a investicija je na nivou od 330 do 350 miliona evra”, kazao je on.

Škundrić je dodao i da je potpisan ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća izmedju EPS-a, kompanije Seći i Elektroprivrede Republike Srpske za korišćenje hidropotencijala na srednjem delu toka reke Drine, gde će se graditi hidoroelektrane snage 225 megavata.

“To su ozbiljni razvojni i regionalni projekti jedinstveni po svom karakteru u Evropi jer jedino Srbija ima tu vrstu partnerstva sa članicom EU na proizvodnji i plasmanu čiste energije”, kazao je on.

Škundrić je istakao da je cena od 15,5 evrocenti po kilovat satu koja je dogovorena za plasman struje iz Srbije na italijansko tržište skoro osam puta viša od proizvodjačke cene u Srbiji.