London dobija najveći aerodrom na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Mnogi su se smejali na predlog da se na u Temzinom zalivu sagradi aerodrom. Međutim, njegov dizajn oduševio je javnost.
 
Novi aerodrom u Londonu mogao bi da ugosti 150 miliona putnika godišnje, a 300 000 dnevno što je duplo više od kapaciteta aerodroma Hitrou. 
 
Hitrou je trebalo da dobije i treću pistu ali nakon mnogih kontroverzi taj plan je propao. Procenjuje se da će donositi 50 milijardi funti (58 milijardi evra). Iako postoji žestok otpor toj ideji, stručnjaci smatraju da je izgradnja novog aerodroma na neiskorišćenom, močvarnom zemljištu Isle of Grain u Kentu veoma dobra ideja. 

Arhitekta lord Norman Foster koji je kreirao novi Vembli (Wembley) Stadon, je autor predloga dizajna. Jedna od prednosti njegovog aerodroma je pristup avionima sa severoistoka, što znači da bi mogli da lete iznad vode i uzrokuju minimalno uznemiravanje obližnjih domaćinstava. 

Tamošnja vlada je nedavno objavila da će londonski glavni aerodromi dostići pune kapacitete već 2030. i da pre toga mora biti pronađen način da se gužva reguliše.
 
Borci za aerodrom na Temzi tvrde da je to rešenje za vazdušni saobraćaj kakvo se dugo čekalo. Ipak, lokalno stanovništvo u toj oblasti nije tako ubeđeno u njegovu korisnost. 

“Na ostrvu postoji jedno od najvećih nalazišta prirodnog tečnog gasa, a petina zaliha Velike Britanije tamo se čuva u kontejnerima. Videli smo da plan lorda Fostera i protumačili da on planira da svoj aerodrom iz mašte postavi tamo gde su postrojenja toplane i elektrane. To je zaista potez zanesenjaka”, smatra odbornik Rodni Čejmbers, predsednik Veća u Medveju (Kent) Lord Foster, međutim, veruje da je potrebno “pronaći snagu predaka iz 19. veka ako želimo da uspostavimo moderan prevoz i energetsku infrastrukturu za ovaj, ali i buduće vekove u Velikoj Britaniji”. 

Pristalice izgradnje aerodroma tvrde da se, ako Vlada podrži projekat, u London može sliti još investicija stranih biznsmena koje bi ga realizovale. Gradonačelnik Londona Boris Džonson podržava plan uprkos tome što on ima svoju ideju “plutajućeg” aerodroma u Temzinom zalivu.