Čačanska fabrika čipsa ponovo na prodaju

PinterestFacebookTwitterShare

U Fabrici čipsa u Čačku očekuju da veoma brzo ponovo bude raspisan oglas za prikupljanje ponuda od zainteresovanih kupaca.


Predsednik Samostalnog sindikata u čačaskoj fabrici Zoran Zečević, koji je bio na sastanku u Beogradu kod državnog sekretara Ministarstva pravde Slobodana Homena, izjavio je za Tanjug da je dobijeno čvrsto obećanje da će veoma brzo biti stvoreni uslovi za nalaženje novog strateškog partnera.

U kolektivu smatraju da je posle prošlonedeljnih razgovora sa zvaničnicima u Ministarstvu pravde, u izgledu da bude povučena odluka Višeg javnog tužilaštva kojom je u junu zabranjena prodaja.

Sindikalni čelnik Zečević ističe da je fabrika, u kojoj je godišnje prerađivano i po 1. 500 vagona krompira, spremna da u kratkom roku ponovo proradi, a nestrpljivi su i radnici koji su mesecima bez posla.

Fabrika za preradu krompira nekadašnjeg Poljoprivredno industrijskog kombinata (PIK) “Čačak” je u stečaju od 26. oktobra 2010, kada su poverioci prijavili potraživanja od oko 15 miliona evra, a 115 radnika prešlo na evidenciju Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ).

Ovlašćeni sudski veštaci krajem maja procenili su da imovina fabrike vredi 4,76 miliona evra.

Prikupljanje ponuda oročeno je do 6. jula, dok su kupcima bile ponuđene tri podceline, koje sačinjavaju fabrika čipsa, pirea i snekova sa pratećim objektima, 3,8 hektara (ha) zemljišta i mašine sa opremom, po ceni od 4.217.935 evra, zatim 2,34 ha neizgrađenog zemljišta u krugu fabrike za 468.000 evra, kao i lokal od 44 kvadratna metra (m2) u Beogradu, za 79.200 evra. Kupcima je tako bila ponuđena kompletna proizvodnja, pošto je, kako je tada receno, fabrika spremna da ponovo proradi. Samo sedam dana pre otvaranja ponuda, međutim, prodaja je obustavljena na osnovu resenja Višeg javnog tužilaštva o zabrani raspolaganja imovinom stečajnog dužnika. U trenutku oglašavanja prodaje nije postojala zabrana, već je ona doneta tek kada je izvršen upis imovine u zemljišne knjige.

Fabrika čipsa je do privatizacije 2005, kada je otkupom deonica od radnika njen vlasnik postao biznismen Slaviša Purić, svrstavala među najuspešnija i najakumulativnije privredne organizacije u čačanskom kraju. Purić je bio većinski vlasnik “Slap grupe”, za koju je Pivredni sud u Beogradu 27. januara doneo rešenje o bankrotstvu, a on se zbog pronevere novca iz više kupljenih firmi, našao i u zatvoru.

Kada je prvi put oglašena prodaja Fabrike čipsa čiji je rok trebalo da istekne 13. jula, iz Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj stizale su informacije da su za nju zainteresovane i firme iz inostranstva, pored ostalih neke kanadske i slovenačke, ali i kompanija “Marbo” iz Srbije, koja se bavi proizvodnjom čipsa i drugih prerađevina od krompira.