Karneks pomaže opstanak svinjarstva u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Industrija mesa „Karneks“ i Udruženje proizvođača svinja – SUS u Vrbasu potpisali su ugovor o ostvarivanju programa organizovane proizvodnje, kojim će biti omogućeno očuvanje i razvoj domaćeg svinjarstva u narednim godinama, saopštila je danas ta kompanija.
 
„Karneks“ će lokalnim farmerima obezbediti stočnu hranu koja se proizvodi u njegovoj Fabrici stočne hrane „Vitamiks“ i garantovati otkup tovljenika po unapred dogovorenoj ceni, dok su nabavka prasadi, veterinarski i ostali poslovi obaveza proizvođača. Od tog programa, koji će biti finansiran kreditima poslovnih banaka, sve zainteresovane strane imaće koristi, a u prvom redu poljoprivrednici jer dobijaju sigurnost u proizvodnji, odnosno mogućnost planiranja prihoda i rashoda, kao i ostvarivanja profita.
 
Time se podstiče pozitivna selekcija proizvođača, motivišu se za stalno obrazovanje i usavršavanje u primeni savremenog načina proizvodnje, a lokalna zajednica može da očekuje otvaranje novih radnih mesta.
 
„Karneks“ će imati priliku da, prvi put posle nekoliko godina, prodaje svoju stočnu hranu drugim proizvođačima, kao i da otkupljuje tovljenike po unapred dogovorenoj ceni.
 
Generalni direktor te kompanije Hju Mekrejnolds je naglasio da se „Karneks“ i Udruženje proizvođača svinja mogu ponositi postignutim sporazumom jer će njime biti zaustavljeno smanjenje svinjskog fonda u Srbiji, koji je skoro prepolovljen u poslednje četiri godine. On je napomenuo da je takva saradnja uobičajena u Americi, Kanadi, Australiji i EU i naglasio da će od nje imati koristi ne samo poljoprivrednici, „Karneks“ i lokalna zajednica nego i srpska industrija mesa.
 
Na teritoriji vrbaske opštine nekada je bila veoma razvijena proizvodnja svinja, koju je organizovao „Karneks“ posredstvom zemljoradničkih zadruga. Individualni proizvođači proizvodili su više od 80.000 tovljenika godišnje, ali je poslednjih godina počelo gašenje uslužnog tova i prestanak saradnje „Karneksa“ i lokalnih stočara. Udruženje proizvođača svinja osnovano je prošle godine, a njegovih oko 50 članova imaće sad mogućnost da uzgajaju oko 20.000 tovljenika godišnje.
 
Aneksima ugovora, koje će proizvođači potpisati sa „Karneksom“ na period od četiri meseca, koliko traje tovni ciklus, biće definisane cene stočne hrane i tovljenika, navedeno je u saopštenju.