Vranje isplatilo 1,5 mil. dinara za ujede pasa lutalica

PinterestFacebookTwitterShare

Grad Vranje u poslednjih godinu dana isplatio je građanima milion i po dinara odštete zbog ujeda pasa lutalica, izjavila je predsednica nadležne gradske komisije Nela Cvetković.
 

Ona je kazala da je za godinu dana koliko postoji, Komisija grada Vranja za nadoknadu štete usled ujeda pasa lutalica primila 93 zahteva odštetna građana i da je pozitivno rešila njih 85, u kojima su bili ispoštovani propisi.

Tim građanima je, prema rečima Cvetkovićeve, vansudskim putem isplaćena nadoknada zbog pretrpljenog bola u iznosu od 1.500.000 dinara. “Naravno da ima građana koji nisu zadovoljni procenama ove stručne Komisije. Njih nekoliko se obratilo sudu, ali je naš osnovni cilj da se izađe u susret građanima, kako bi se izbegli nepotrebni sudski troškovi”, rekla je ona.

Cvetkovićeva je navela da Komisija raspolaže skromnim godišnjim budžetom od 2,5 miliona dinara, a da je maksimalan iznos koji se može isplatiti kao nadoknada štete 50.000 dinara. Ona kaže da građani koje su psi napali moraju imati lekarski nalaz da bi njihovi zahtevi ušli u proceduru, ali da je i pored toga bilo nekoliko slučajeva zloupotrebe koje je Komisija na vreme prepoznala.

Prema podacima Komisije, psi lutalice su građane najčešće napadali u strogom centru grada i gradskom parku, a u selima su najčešće žrtve napada bili poštari.
 
Da podsetimo, početkom septembra, agencija Beta objavila je saoštenje Komisije za naplatu štete od ujeda pasa lutalica da Beograđani koji prijave nadležnima da ih je ujeo pas lutalica mogu da traže od Grada novčanu naknadu od 5.000 do 25.000 dinara, dok je ove godine podneto 804 zahteva za naknadu štete, a postignuto je 388 vansudskih poravnanja. U aprilu je dnevni list Press objavio podatak da je Novi Sad  zbog napada pasa lutalica samo u 2010. godini  platio oko 35 miliona dinara odštete povređenim građanima, a za taj novac , kako navode, mogla su biti izgrađena dva nova azila za napuštene životinje.