Državnim firmama oprost dugova, ostalima katanac

PinterestFacebookTwitterShare

Tačno 505 preduzeća je država do danas amnestirala plaćanja doprinosa i u njihovo ime na račun Penzijskog fonda uplatila 35,8 milijardi dinara.
 
S druge strane, na adrese 85.000, uglavnom privatnih preduzetnika koji kasne sa uplatama, namerava da pošalje prekršajne prijave. Tako je, smatraju preduzetnici, država prema svojim javnim preduzećima pokazala majčinski, a prema privatnom sektoru maćehinski odnos, pišu Novosti.

U ministarstvima rada i finansija oprost dugova državnim preduzećima tretiraju kao pravično rešenje, a sve pod obrazloženjem ”da zbog neodgovornih gazda ne mora da ispašta 105.874 radnika koji su zatražili povezivanje staža”. Sindikati i Unija poslodavaca pak smatraju da će ovaj ceh – manjak od 230 milijardi dinara koji su do sada napravili neodgovorni poslodavci i dodatni rashodi za povezivanje staža od 35,8 milijardi – opet platiti svi građani.


„U najmanju ruku bismo ovakvo ponašanje mogli da opišemo kao neobično jer su među 100 najvećih dužnika čak 80 javna preduzeća,“  smatra Slavenko Grgurević, iz Unije poslodavaca Srbije i član UO Fonda PIO. „A umesto da ih država kazni, ona im godinama toleriše neplaćanje doprinosa, a potom te dugove plati u njihovo ime. Uz sve to i spisak svojih dužnika drži u tajnosti. S druge strane, malim i srednjim preduzećima će zbog par dana kašnjenja sa uplatama staviti katanac na vrata. Zato je ovakav sistem neodrživ, a preduzetnici će, ako se nastavi sa ovakvim duplim standardima, morati da idu u ”sivu zonu” ili će prestati da postoje.“


U Fondu PIO kažu da je od ukupno 215.000 poslodavaca dokaze o uplati doprinosa u zakonskom roku predalo svega njih 130.000.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da je zakonski rok za dostavu prijava podataka o stažu i zaradama za 2010. godinu istekao još 30. aprila. Oni koji su ga prekršili mogu da očekuju prvo opomene pa prekršajne prijave. A predviđene kazne su od 10.000 do 800.000 dinara za poslodavca, a od 2.500 do 50.000 za odgovorno lice.