Pauza u rastu cene nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku trguje po ceni od oko 95 dolara za barel, dok trgovci pokušavaju da procene da li usporenje globalnog privrednog rasta opravdava dalji rast cene “tečnog zlata”, nakon što je tokom proteklih mesec dana ona ojačala za čak 27 odsto.

Cena americke “lake” nafte za terminsku isporuku u decembru je na NJujorškoj robnoj berzi neznatno pala na 95,47 dolara za barel, nakon jučerašnjeg rasta od 1,26 dolara, dok je istovremeno evropska “brent” nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu neznatno poskupela na 114,58 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Najvažnija energetska sirovina je trenutno skuplja za čak 27 odsto u odnosu na nivo od oko 75 dolara za barel od 4. oktobra, zahvaljujuci optimizmu ulagača da će Evropa biti u stanju da makar privremeno ubuzda svoju dužničku krizu. Ostale sirovine su takođe poskupele zbog pokazatelja da je američka privreda ove godine izbegla recesiju.

“Makroekonomska strahovanja i dalje sprečavaju veći rast cena. Sa druge strane, manjak rezervnih kapaciteta i slaba ponuda na tržištu daju šansu da dođe do značajnijeg poskupljenja nafte”, navodi se u saopštenju konsultantske firme “Barkliz kapital”.

Neki analitičari očekuju da će sledeće godine doći do naglog usporenja svetskog privrednog rasta i tražnje sirove nafte, što bi rezultovalo padom cene te sirovine.

Konsultantska firma “Kapital ikonomiks” tako očekuje da će evropska “brent” nafta do kraja 2012. pojeftiniti na 85 dolara za barel, a do kraja 2013. na 75 dolara za barel.