Profit Gaspromnjefta 3,87 mlrd. dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Ruska kompanija “Gasporm njeft” je u devetomesečnom periodu povećala neto dobit za 64 odsto u poređenju sa istim periodom lani na 3,87 milijardi dolara.
 
Veću zaradu naftna filijala “Gasproma” je ostvarila prvenstveno zahvaljujući rastu EBITDA (zarada pre plaćanja poreza, kamata, amortizacije), prenela je ruska agencija za privredne informacije “Finmarket”. Devetomesečna neoporezovana zarada obračunata po međunarodnim računovodstvenim standardima dostigla je 7,7 milijardi dolara, premašivši lanjske rezultate za 50 procenata. Ovaj rast obezbeđen je zahvaljujući povećanoj preradi nafte (10,8 odsto), rastu prodaje i boljim tržišnim uslovima.
 
“Gasprom njeft” je u devet meseci ove godine ostvario za 39 odsto veće prihode nego lani, 31,9 milijardi dolara, kao rezultat bolje prodaje i rasta cena nafte i derivata.
 
U trećem ovogodišnjem kvartalu “Gasprom njeft” je uvećao neto zaradu za 47 procenata na godišnjem nivou na 1,27 milijardi dolara, dok su analitičari očekivali 1,34 milijardi, posle 865 miliona u istom razdoblju lani.
 
Prihodi “Gasrpom njefta” su u trećem ovogodišnjem kvartalu porasli na 11,56 milijardi sa 8,38 milijardi dolara lani, uz očekivanih 11,47 milijardi. EBITDA je bila na nivou od 2,75 milijardi prema 2,01 milijarde u prošlogodišnjem trećem kvartalu i očekivanih 2,43 milijarde dolara.