Železnički most preko Morave biće završen na vreme

PinterestFacebookTwitterShare

Novi železnički most preko Velike Morave gradi austrijsko-slovenački konzorcijum „Alpina-Meteorit“. Vrednost ugovora sa „Železnicama Srbije“ je oko devet miliona evra, a finansira se iz sredstava Evropske investicione banke. Most će biti dvokolosečan, težak 2.400 tona i dug 322,5 metara. Imaće šest stubova, koji će se nalaziti na 84 šipa, čije je postavljanje već završeno.

Generalni direktor „Železnica Srbije“ Milovan Marković najavio je da će izgradnja novog čeličnog mosta preko Velike Morave na međunarodnom Koridoru 10 biti završena početkom avgusta naredne godine.  „Izgradnja je započela pre devet meseci, a rok za završetak radova je 3. avgust naredne godine. Utvrđena dinamika se striktno poštuje i ako se nastavi ovim tempom, most će biti završen 3. avgusta 2012.“, – rekao je Marković.

Iz „Železnica“ kažu da je izgrađen i deo budućeg nasipa železničke pruge, u koji je ugrađeno oko 15.000 kubika šljunkovitog materijala. U toku je izrada rečnog korita i zaštita nasipa na potezu od oko 300 metara oko mosta. Sa ciljem da se zaštiti konstrukcija iskopano je i ugrađeno oko 50.000 kubika šljunka. Dosad je ugrađeno oko šest i po hiljada kubika betona, što je oko 62 odsto od predviđenog, i oko 670 tona armature, što je oko 77 odsto od planirane količine.