Petrović: Svetska banka veruje u potencijal Mlekare Šabac

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović izjavio je da je Mlekara Šabac nedavno od Svetske banke dobila kredit od 120 miliona evra, što je, kako je rekao, dokaz da jedna od najznačajnijih međunarodnih finansijskih institucija veruje u ogroman potencijal te kompanije.
 
Ministar je naglasio da Mlekara Šabac, koja posluje u sastavu Koncerna Farmakom, ima veliki izvozni potencijal, a dokaz je, pre svega, sve veći izvoz u Rusiju.
 
“To je znak i za druge proizvođače mleka u Srbiji, ali i za prehrambenu industriju u celini da postoje dobre prilike za izvoz u Rusiju”, rekao je Petrović i dodao da će se tokom posete Farmakomu razgovarati o procesu proizvodnje mleka, ali i o tome kako da se poveća stočarska proizvodnja u Srbiji.
 
Podsetivši da u BDP poljoprivrede stočarska proizvodnja čini 30 odsto, Petrović je naveo da bi to moglo biti i celih 60 procenata, koliko imaju razvijene zemlje. Kako je naglasio, značajniji pomak u proizvodnji, međutim, nije moguć bez izvoza i to je jedna od tema tokom posete Mlekari Šabac. Petrović je na kraju dodao da će, osim o izvozu u Rusiju, biti reči i o tome šta nedostaje u procedurama za izvoz u zemlje Evropske unije.
 
Šabačka mlekara, inače, dnevno prerađuje 240.000 litara sirovog mleka, a ima mogućnost da preradi i dodatnih 20.000 litara. U Mlekari veruju da će to biti dovoljno da, uz već ugovoreni izvoz, jednom mesečno za sada manji kontingent njihovih proizvoda stigne i na tržište SAD.
 
Najznačajniji kupac proizvoda šabačke mlekare na inostranom tržištu je ruska firma “Magnit Tander”, sa kojom je potpisan ugovor vredan deset miliona evra.
U sklopu toga postignut je aranžman i o isporukama za velike kupce u dva najveća ruska grada- Moskvu i Sant Peterburg, koji zajedno imaju oko 15 miliona stanovnika.