Dulić: Situacija na tržištu stanova zabrinjavajuća

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas da je situacija sa prodajom stanova na tržištu u Srbiji zabrinjavajuća i da će narednih dana izneti premijeru nekoliko predloga za rešavanje problema u toj oblasti.

 
“Postoje zabrinjavajući rezultati kada je u pitanju tržište stanova i u ovom trenutku mislim da je jedini ozbiljan investitor koji prodaje stanove Građevinska direkcija Srbije u naselju Stepa Stepanović”, kazao je Dulić novinarima u Privrednoj komori Srbije.
 
On je kazao da je sadašnja situacija veoma destimulativna za sve buduće investitore i da kao posledica može nastati pad investicija u građevinskoj industriji narednih godina.
 
“Imam nekoliko konkretnih predloga i ovih dana ću razgovarati sa premijerom o tome”, najavio je Dulić, dodajući da postoji veliki pritisak građevinske industrije da se pomoć građevinskoj industriji produži i sledeće godine istim iznosom kao i ove – 18 milijardi dinara.
 

“Postoji velika opasnost da će građevinska operativa doživeti kolaps. Država je učinila sve što je mogla, pokrenuli smo velike projekte i velika gradilišta u svim gradovima Srbije, ali izostaju privatni investicije i mislim da je toga svestan svako ko se time bavi”, kazao je Dulić, dodajući da se za takvu tešku situaciju mora naći rešenje.
 
Govoreći o učešću za stanove, Dulić je rekao da je veliki problem to što je ogroman broj građana koji ima uslova da kupi stan sprečen da to učini, jer nema mogućnosti da izdvoji 20 odsto za učešće.
 
“Mi smo povećali sredstva za subvencionisanje i faktički u ovom trenutku se pojavljuje paradoks da jedina aktivnost koja postoji jeste aktivnost subvencionisanja i ni jedna druga”, kazao je ministar Dulić.
 
On je rekao da je to veliki problem i pitanje za sve one koji su donosili odluke o povećanju učešća za stanove. Dulić je kazao da bi u narednom periodu trebalo razgovarati o tome i razmotriti da li je i kakve rezultate dala ta mera sa stanovišta očuvanja monetarne stabilnosti i da li je doprinela ugrožavanju građevinskih aktivnosti.