Višak teških metala u 10 odsto obradive zemlje u Kini

PinterestFacebookTwitterShare

U oko deset odsto kineskog obradivog zemljišta ima suviše teških metala zbog kontaminiranih voda i otrovnog otpada koji prodire u zemlju, najnoviji su podaci ministarstva za zaštitu životne sredine Kine, koje su danas objavili tamošnji mediji.

Direktori fabrika često ignorišu zakone čiji je cilj zaštita prirodne sredine, a i poljoprivrednici koriste toksična đubriva, pa kontaminiranost olovom, živom ili kancerogenim kadmijumom neretko zahvata čitava sela, prenosi AFP.

Od januara do avgusta ove godine bilo je 11 prijavljenih slučajeva kontaminacije teškim metalima, od kojih se devet odnosi na olovo koje je dospelo u krv lokalnog stanovništva.

Rapidna industrijalizacija u preotekle tri decenije, koja je Kini omogućila da postane druga najznačajnija svetska privreda, je istovremeno dovela do toga da ovo bude jedna od zemalja sa najzagađenijom vodom i vazduhom, što izaziva sve češće proteste stanovništva.

Tako je u avgustu na hiljade stanovnika grada Daljen, na severoistoku zemlje, protestovalo protiv lokalne fabrike u kojoj se proizvodi paraksilen – zapaljiva karcinogena tečnost, koja se koristi u produkciji poliesterskih filmova i tkanina.

U septembru su protesti stanovništva grada Haining primorale vlasti da privremeno zatvore fabriku solarnih ploča.

Takođe u septembru su vlasti Šangaja obustavile proizvodnju u većini lokalnih fabrika olovnih akumulatora, pošto je kod 32 dece, koja žive u blizini dve takve fabrike, utvrđen nedozvoljeno visok nivo olova u krvi.