Brejvik pred sudom preko video linka iz zatvora

PinterestFacebookTwitterShare

Norvežanin Anders Bering Brejvik (32), odgovoran za ubistva 77 ljudi u dva odvojena napada u centru Osla i na obližnjem ostrvu Utoja, biće saslušan pred sudom putem video linka iz zatvora, dok će u sudnici sedeti predstavnici medija i članovi porodica žrtava, saopšteno je danas iz Okružnog suda u Oslu.

 
Brejvik, koji je priznao krivicu za masakr u julu i koji se nalazi u dobro obezbeđenom zatvoru Ila u blizini Osla, treba da se pojavi pred sudijom Okružnog suda u Oslu 14. novembra na pretresu radi produženja pritvora za narednih 12 nedelja, prenela je agencija AFP.
 
“Malo je verovatno da će osumnjičeni, u javnom saslušanju iz pritvora, imati priliku da komunicira sa bilo kim (u sudnici) u pokušaju da prikrije informacije o slučaju”, rekao je sudija.
 
Prošlog petka Okružni sud u Oslu je na zahtev policije, doneo odluku da se saslušanje Brejvika održi putem video linka iz zatvorske ćelije, u skladu sa novim propisima koji su stupili na snagu u Norveškoj 1. septembra.
 
Policija u Oslu zatražila je da se masovni ubica na sledećem pretresu sudu obrati putem video linka umesto dosadašnjeg izjašnjavanja pred sudijom iza zatvorenih vrata, i saglasila se da, po prvi put, delimično za javnost otvori saslušanje.