Peru uveo moratorijum na GMO proizvode

PinterestFacebookTwitterShare

Peruanski kongres je s velikom većinom glasova odobrio 10 godišnji moratorijum na uvoz GMO (genetski modifikovani organizmi) proizvoda u zemlju, prenosi agencija France Presse.
 
Novi zakon zabranjuje uvoz GMO semena, stoke i ribe, ali takođe zabranjuje i domaću kultivaciju GMO proizvoda. Jedini izuzetak bitće genetski modifikovani proizvodi nad kojima će se vršiti istraživanja u posebnim laboratorijskim uslovima pod strogim nadzorom.
 
Kako navodi ministarstvo poljoprivrede, Peru je vodeća država sveta u izvozu organske “čiste” hrane, uključujući kakao i kafu. Peru godišnje izveze tri milijarde dolara i ima 40,000 registrovanih proizvođača.
 
Kongres je odobrio sličan desetogodišnji moratorijum u junu, ali je tada odlazeći predsednik Alan Garsija, koji se smatra za lobistu genetski modifikovanih prozivoda, odlučio da ne potpiše zakon.
 
Novi anti-GMO zakon, jedan od najsnažnijih na svetu, potpisao je u ponedeljak predsednik Oljanta Umala koji je preuzeo predsedničku dužnost u julu ove godine.
 
Umala je već dugi niz godina žestoki protivnik genetski modifikovanih proizvoda. On je izjavio da je 10 godina sasvim dovoljan period u kojem će se detaljno i nezavisno ispitati svi učinci GMO proizvoda.
 
Potez je pozdravila organizacija “Nacionalna agrarna konvencija” koja okuplja najveći brojne farmere i rančere u zemlji. Predstavnici te organizacije su povodom odluke o GMO proizvodima rekli da novi zakon “čuva biodiverzitet, agrokulturu, gastronomiju i zdravlje naših stanovnika.”
 
Među stručnjacima postoje poprilična neslaganja kada je reč o posledicama genetski modifikovane hrane po zdravlje. Tehnologija uzgoja biljaka je olakšana, ali eksperimenti su pokazali da takvi organizmi mogu biti toksični u meri koja je štetna i po ljude. Postoji i mogućnost unošenja neželjenih gena u genom primaoca, što može dovesti do stvaranja mutacija i kancera.