Proizvodnja struje u Kostolcu iznad planirane

PinterestFacebookTwitterShare

Proizvodnja električne energije na sva četiri bloka termoelektrane Kostolac, za deset meseci, iznad je planiranih okvira i, ako se nastavi ovakav trend, treba očekivati postizanje rekorda u svim segmentima proizvodnje.
 
Za deset meseci proizvedeno je, na sva četiri bloka, 5.042.531 megavat sati električne energije, što je za čak 23 odsto više od plana.

Najveća proizvodnja ostvarena je na revitalizovanom bloku B2, od 3,6 miliona megavat časova, što je za 94 odsto više od planirane proizvodnje u ovom agregatu.
 
Visok prebačaj je ostvaren jer je prema planu za ovu godinu blok trebalo da bude u drugoj fazi revitalizacije, od koje se odustalo i koja je pomerena za narednu godinu.

Gotovo upola manje, ali sa značajnim prebacivanjem plana, radi i blok B1, na kome je za 10 meseci proizvedeno 1,7 miliona megavat časova, ili 7 odsto više od plana.

Na deponijama ima nešto manje od 500.000 tona uglja, što su dovoljne rezerve, a dnevno se troši u blokovima 24.000 tona uglja, i rezerve su dovoljne za 20 dana rada svih agregata.