Ko koči odluku o kandidaturi Srbije?

PinterestFacebookTwitterShare

Ostalo je tačno mesec do ”dana D”, 9. decembra, kada Evropski savet treba da ”prelomi” u vezi sa našom kandidaturom, a kako sada stvari stoje, moguće je da će donošenje takve odluke biti odloženo do daljeg, pišu današnje Novosti.

Signali o ovakvom, neočekivanom razvoju događaja, stizali su poslednjih dana i iz Beograda i iz EU. Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je da se nada statusu u decembru, ali da se ništa dramatično neće desiti ni ako takva odluka bude doneta za dva meseca. Artur Harazim, direktor Odseka za Evropu MSP Poljske, koja predsedava EU do kraja godine, poručio je da će oni insistirati da šefovi država i vlada Unije na samitu 9. decembra odlučuju o kandidaturi, iako neke zemlje žele da se to pitanje prolongira.

Najveći kočničari, kako tvrde naši diplomatski izvori, jesu Francuska i Nemačka, koje su držale najtvrđu liniju i prilikom donošenja mišljenja Evropske komisije o napretku Srbije.
 
Na pitanje kakav će stav zauzeti zvanični Pariz na decembarskom samitu, francuski ambasador u Beogradu Fransoa Gzavije Denio za ”Novosti” kaže: “Kao i uoči svih važnih sastanaka u Briselu, bilo je konsultacija između zemalja članica. Kako je EK već dala svoje mišljenje kojim preporučuje da se Srbiji dodeli status kandidata od tada to mišljenje predstavlja osnovu za rad.”

Nemački ambasador Volfram Mas kaže za naš list da nema saznanja o predlogu da se odluka predviđena za decembar odloži: “Zemlje članice EU razmišljaju koji stav će zauzeti u vezi sa dodeljivanjem statusa kandidata Srbiji. Nemački stav je poznat od posete savezne kancelarke Angele Merkel Beogradu. Kakva će biti konačna odluka ostaje još otvoreno.”

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, ističe za ”Novosti” da File ovih dana dosta putuje i održava intezivne kontakte sa zemljama članicama, lobirajući za stav EK da ne treba dodatno odlagati odluku, ukoliko se za to ispune svi uslovi. “EK ne može da određuje Evropskom savetu kada će ovo pitanje da stavi na dnevni red. Ali smatramo da do decembra, ukoliko se Srbija ponovo angažuje u dijalogu sa Prištinom i primeni do sada postignute dogovore, ima dovoljno vremena da se među zemljama članicama postigne konsenzus. Naš stav je jasan – snažno i odlučno predlažemo da se Srbiji dodeli status na sledećem Evropskom savetu.”

Portparol Ketrin Ešton Maja Kocijančič rekla nam je da se nada da će do sledeće runde dijaloga doći najverovatnije u novembru, i da će to omogućiti nastavak procesa. Laslo Varga, predsednik parlamentarnog Odbora za EU integracije, kaže nam da Srbiji preti minimum polugodišnje zakašnjenje na evropskom putu.”Ukoliko se ne nastavi dijalog i u Skupštini ne usvoji deklaracija o KiM, bojim se da će evropski lideri odložiti odlučivanje o kandidaturi za martovsko ili junsko okupljanje.”

Direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ubeđena je da će Savet odlučivati o kandidaturi u decembru. Ona kaže da uveliko traje priprema zaključaka o napretku Srbije raznih radnih tela Saveta, koji će biti pred liderima EU 9. decembra.