Bonusi na Wall Street-u manji za 20 do 30 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanije na Wall Street-u neće ove godine moći da isplate svojim menadžerima velike bonuse zbog pogoršanja finansijske situacije, pa će premije rukovodiocima i saradnicima vodećih američkih finansijskih firmi biti snižene prosečno za 20 do 30 odsto u poređenju sa 2010, prognozirala je danas konsultantska firma “Johnson associates”.

Smanjenje bonusa, koji ne uključuju plate zaposlenih, predstavlja odraz pogoršanja finansija mnogih banaka i investicionih kompanija. Sem smanjenja bonusa, finansijske kompanije smanjuju i broj zaposlenih i pokušavaju da uštede i na drugim rashodima, objavljeno je na sajtu finmarket.ru, pozivajući se na pisanje “Wall street journal”

“Početak ove godine je za Wall street mnogo obećavao, ali nade u velike bonuse od letos postaju sve mračnije”, ukazao je izvršni direktor “Johnson”-a Alan Džonson.

Prosečna premija jednog izvršnog direktora će ove godine iznositi oko 900.000 dolara, što je smanjenje u odnosu na 1,2 miliona dolara u 2010, rekao je Džonson.

Kvartalna prognoza kompanije “Johnson associates” isplata bonusa zasnovana je na raspoloživim slobodnim podacima i poverljivim anketama zaposlenih u investicionim i komercijalnim bankama i kompanijama za upravljanje aktivama.

Najveće smanjenje bonusa, za 45 odsto, pretrpeće ove godine trgovci obveznicama s fiksnim prinosom, dok će premije brokera na tržištu akcija i vodećih menadžera investicionih kompanija opasti za 20-30 odsto.

Kompanija “Džonson”, međutim, ne isključuje mogućnost blagog povećanja bonusa u oblasti bankarskih usluga stanovništvu i pružanja finansijskih saveta veoma bogatim klijentima, mada to povećanje verovatno neće biti veće od pet odsto.

U 2012. bi trebalo da dođe do znatnog povećanja bonusa kao rezultat smanjenja broja zaposlenih jer će ukupan obim premija biti raspodeljen među manjim brojem saradnika.

Tokom poslednja dva meseca širom sveta je protutnjao talas protesta protiv Wall street-a . Akcija pod nazvom “Okupirajmo Wall street počela je u Njujorku gde su oni, koji sebe nazivaju “99 odsto” izašli na ulice u znak protesta protiv ekonomske politike preostalih jedan odsto bogatih Amerikanaca koji u svojim rukama drže više od 90 odsto nacionalnog bogatstva. Oni su time pokušali da privuku pažnju američkih vlasti na socijalne probleme stanovništva, nezaposlenost koja premašuje devet odsto, korupciju, nasilje korporacija i skupo obrazovanje.