Kinezi masovno sele “biznis” iz Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Kako piše današnji Press, poslednjih nedelja kineski trgovci sve više zatvaraju radnje, rasprodaju robu i sele „biznis” iz Srbije. Kao razlog oni navode drastičan pad prometa i tvrde da od prodaje više ne mogu da plate ni troškove zakupa.

Kinezi sa kojima su novinari Pressa razgovarali pojašnjavaju da je kupovna moć u Srbiji toliko opala da su i njihovi jeftini proizvodi za nas skupi.

Nova tržišta pronašli su, kažu, u Poljskoj, zemljama Južne Amerike i pojedinim državama Afrike. S druge strane, srpski trgovci koji imaju tezge i objekte u blizini kineskih, tvrde da oni, u stvari, odlaze zato što  više ne mogu da rade na crno i izbegavaju plaćanje poreza.

Šen Hong iz Šangaja, koji već dugo živi u Beogradu i jedno vreme je bio generalni sekretar Udruženja Kineza u Srbiji, tvrdi da je smanjenje prometa jedini razlog odlaska njegovih sunarodnika.
 
 
“Promet je strašno opao, ovde više nema posla za nas. Od 6.000 Kineza, koliko ih je do prošle godine živelo u Beogradu, polovina njih je već napustila Srbiju. U unutrašnjosti je slika malo bolja, ali i odatle ljudi odlaze i tek će odlaziti. Kinezi iz Srbije idu najviše u Poljsku, Čile, Brazil, Južnu Afriku…,” kaže Šen Hong, a piše Press.