Potrošnja energije u Srbiji do šest puta veća nego u EU

PinterestFacebookTwitterShare

Potrošnja energije u Srbiji je pet do šest puta veća po jedinici bruto društvenog proizvoda u odnosu na razvijene zemlje Evropske unije, rečeno je na konferenciji o investicijama u energetsku efikasnost.

Potrošnja energije po metru kvadratnom u Srbiji je 65 puta veća nego u razvijenim delovima Evrope, istaknuto je na skupu “Štedimo energiju-investirajmo u budućnost”, održanom u organizaciji Čačanske banke.

Kod nas se, kako je navedeno, u proseku troši 228 kilovat-časova struje po metru kvadratnom stambenog prostora, a u zemljama EU 138 kilovat-časova po kvadratu stambene površine.

Profesor Mašinskog fakulteta iz Beograda Goran Jankes je ukazao je da se u Srbiji oko 40 odsto energije troši u industriji i naglasio da postoji velika energetska neefikasnost i gubici energije u industrijskim postrojenjima, zbog loše izolacije sistema za razvod pare i kotlova koji su stari oko 25 godina.

Modernizacijom kotlova i sistema za paru u industriji bi moglo da se uštedi oko 30 odsto energije, a uvođenje organizovanog sistema energetskih menadžera u industriji dovele bi do smanjenja potrošnje energije za više od 15 odsto u periodu od tri godine, naveo je Jankes.

Zbog loše izolacije cevi u industrijskim postrojenjima potrošnja energije je za oko 20 puta veća u odnosu na cevi koje su izolovane, kazao je on i naveo da samo jedna pukotina kojom curi para povećava potrošnju goriva za oko 800 do 4.000 litara goriva godišnje.

On je ukazao na značaj kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije, jer je to energetski efikasniji način od klasičnog načina dobijanja struje i toplotne energije, kao i na značaj obnovljivih izvora energije, s obzirom na to da se u Srbiji koristi samo 20 odsto potencijala obnovljivih izvora.

Profesor Tehničkog fakulteta iz Novog Sada Dragan Šešlija naveo je da se u Srbiji troši oko 15 odsto više energije u postrojenjima koja koriste sabijeni ili razređeni gas u odnosu na te sisteme u zemljama EU. Samo u tim delovima industrijskih postrojenja moguće su godišnje uštede od oko 26 miliona evra, što je ravno proizvodnji struje u jednoj hidrocentrali.

Curenje energije prouzrokuje najveće gubitke, s obzirom na to da je procenjeno da samo jedna rupa prečnika 10 milimetara izaziva gubitke od oko 75.000 evra godišnje.

Konferencija “Štedimo energiju-investirajmo u budućnost” deo je šire kampanje koja ima za cilj da doprinese podizanju svesti građana i privrednika o značaju energestke efikasnosti i finansijskim uštedama koje je moguće ostvariti racionalnom potrošnjom energije, a slične dve konferencije će tokom novembra biti održane u Čačku i Kraljevu.