Kompanija “Šolc” prekinula saradnju s Nikšićkom željezarom

PinterestFacebookTwitterShare

Nemačka kompanija “Šolc”, koja je pre nekoliko meseci preuzela obavezu da prodaje čelik Nikšićke Željezare praktično je prekinula poslovni odnos sa tom fabrikom, saznaje agencija Beta iz pouzdanih izvora.

“Šolc” koji u Nikšiću ima svoj ogranak “izvukao” je ugovorenu robu, proizvedenu u Željezari i platio je, bez dogovora o nastavku saradnje.

Prema šturom objašnjenju, “Šolcu” ne odgovara način upravljanja Željezarom, niti ima garancije da će fabrika biti ponovo privatizovana u transparentnom postupku, pošto je nedavno proglašen njen bankrot.

Prilikom sklapanja poslovnog aranžmana sa privremenim upravljačem Željezare, nikšićkim biznismenom Miodragom Davidovićem u proleće ove godine, nagovešteno je da bi ” Šolc” mogao kupiti Željezaru koja je do sada tri puta neupsešno privatizovana.

Međutim, prema objašnjenjima predočenim agenciji Beta, sadašnje upravljanje Željezarom i eventualno nova privatizacija su “igra” u koju “Šolc” ne želi da ulazi.

Stečajni sudija, predsednik Privrednog suda Crne Gore Dragan Rakočević, odbacio je prošle sedmice plan reorganizacije Željezare koji je podnela kompanija “Montenegro spešalti stils”, kao njen vlasnik do aprila ove godine.

Praktično, to znači bankrot fabrike, mada je njen stečajni upravnik Veselin Perišić rekao da to ne mora da znači da će fabrika biti i zatvorena.

Potraživanja od Željezare u stečaju ranije je prijavilo više od 800 poverilaca, a njihova potraživanja se procenjuju na blizu 200 miliona evra.

Prema objašnjenjima Perišića, Željezara može biti prodata novom kupcu, a u tom kontekstu je više puta pominjana nemačka kompanija “Šolc”, koja se bavi otkupom starog gvožđa, ali i prozivodnjom i prodajom čelika i čeličnih proizvoda.

Dok je trajao aranžman Željezare i “Šolca”, roba fabrike iz Nikšića je redovno realizovana na tržištu.