“Credit Suisse” popustila pred ultimatumom SAD

PinterestFacebookTwitterShare

“Credit Suisse” će predati vladi Švajcarske podatke o bogatim Amerikancima sa tajnim računima u toj banci. Time su američke vlasti došle korak bliže pribavljanju imena svojih građana koji su izbegavali plaćanje poreza.

“Credit Suisse” time udovoljava zahtevima vlade Švajcarske za dostavljanje informacija o računima, nakon što su američke vlasti Švajcarskoj postavile ultimatum u otkrivanju Amerikanaca za koje se sumnja da izbegavaju plaćanje poreza. Ta banka je počela da obaveštava američke klijente da planira da uruči njihova imena švajcarskim poreskim vlastima na zahtev američkih vlasti.

Banka i švajcarski zvaničnici, odgovorni za međunarodne finansijske poslove, nisu želeli da saopšte koliko je klijenata obuhvaćeno tim zahtevom.

Tokom prošle nedelje „Credit Suisse“ je izdvojila u rezerve 295 miliona švajcarskih franaka iz zarade u trećem kvartalu zbog ovih zahteva Sjedinjenoh Američkih Država. Banka je ukazala da bi troškovi konačnog sporazuma po tom zahtevu mogli da premaše sadašnji nivo tih rezervi.

Američke vlasti, koje sumnjaju da su desetine hiljada Amerikanaca poslednjih godina utajili milijarde dolara poreza uz pomoć švajcarskih privatnih banaka, vode široku istragu protiv švajcarskih banaka, uključujući ” Credit Suisse “.