Kriza zatvara menjačnice

PinterestFacebookTwitterShare

Sveopšta kriza ostavila je svoje posledice i u oblasti menjačkih poslova. Na udaru su najviše oni mali, a koji, zbog smanjenog obima posla, sve više tavore. Povećao se i broj onih koji moraju da stave katanac na svoje menjačnice. U Srbiji trenutno radi nešto više od 3.000 menjača i najveći broj posluje sa bankama, dok se NBS povukla iz ovog posla. Tako je, u poslednjih godinu dana, trend otvaranja menjačnica drastično opao.
 
„U odnosu na prošlu godinu, smanjen je obim posla od 20 do 30 odsto, tako da se i „veliki“, a posebno „mali“ menjači svakodnevno bore, moglo bi se reći za opstanak. Građani imaju sve manje za kupovinu, ali i za prodaju deviza“, kaže Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije.

Kako navodi Brujić, tokom godine ima različitih perioda kada promet raste ili pada. Nešto je bolja situacija tokom leta, i u vreme praznika. Trenutno, prema njegovim rečima, nešto je veća potražnja za devizama, što utiče i na kurs, odnosno na slabljenje dinara. Građani su početkom novembra kupovali evre jer je bio povoljan kurs, ali ne u količinama kao ranije. I banke su uzimale devize tokom Nedelje štednje, kako bi isplatile štediše, pa je promet bio veći.
 
„Za sada je kurs stabilan“, kaže Brujić, „ Ali nisam optimista da će krajem godine doći do jačanja domaće valute, iako gastarbajteri masovno dolaze. Finansijska kriza je svuda, tako da ne očekujem da će se neka veća količina deviza prodavati, koja bi mogla da utiče na obaranje vrednosti evra. Presudne su strane investicije.“
 
Iako, građani gotovo uvek kupuju i prodaju devize u menjačnicama, a ne u bankama, jer je povoljniji kurs, ni to nije dovoljno da obezbedi dobar profit za menjače. Sve je veći broj menjačnica koje se gase, naročito u mestima po unutrašnjosti.