Lagard: Možemo izgubiti deceniju

PinterestFacebookTwitterShare

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard rekla je da zbog svetske ekonomske krize ova decenija može biti “izgubljena”.

“Ukoliko ne pokažemo odlučnost i zajedništvo, globalna ekonomija riskira da bude uvučena u vrtlog neizvesnosti, finansijske nestabilnosti i potencijalnog kolapsa globalne potražnje”, naglasila je Lagardova na jednom forumu održanom u Pekingu.

Šefica MMF-a smatra kako je kombinacija dužničke krize u Evropi i usporavanja ekonomije u SAD-u najveći izazov s kojim se globalna ekonomija suočava, jer ona automatski ima negativan uticaj na sve ekonomske sile.

Iako je poslednjih godina bio prisutan značajniji rast azijskih ekonomija neophodno je preduzeti korake za zaštitu od finansijske nestabilnosti. Ovo se pre svega odnosi na Kinu koju je Lagardova upozorila da mora ojačati unutrašnju potražnju jer bi ekskluzivna orijentisanost ka izvozu mogla da dovede do kolapsa.

Prva žena MMF je, takođe, ukazala da one azijske vlade koje su ojačale monetarnu politiku zarad borbe protiv inflacije treba sada “da naprave malu pauzu”.