U ribarstvu “Ečka” uskoro novih 70 ha pod ribom

PinterestFacebookTwitterShare

U Ribarskom gazdinstvu “Ečka” nadomak Zrenjanina, na našem najvećem slatkovodnom ribnjaku, u punom jeku je jesenji izlov, ili kako alasi vole da kažu “žetva” šarana.

“Ečka” organizuje proizvodnju na tridesetak jezera koja se trenutno prostiru na oko 1.700 hektara – od Lukinog Sela, preko Čente, do Melenaca i Srpskog Itebeja. Oko 200 alasa trenutno izlovljava najudaljenija jezera. Šarani se dopremaju do centralnog pogona u Lukinom Selu, gde se vrši klasifikacija, a primerci koji će završiti u prodaji smeštaju se u takozvane zimovnike.

U stvari, sve je podređeno “udarnom” mesecu decembru i obeležavanju Svetog Nikole – kada je najveća potražnja ribe u Srbiji. Za nas, međutim, nema odmora do tada jer moramo biti spremni za sve narudžbine, kaže direktor ribnjaka u Lukinom Selu, koji uspešno posluje u okviru kompanije “Mirotin” iz Vrbasa, Nenad Radulović.

Prirast čuvenog ečanskog šarana ove jeseni u planiranim je okvirima, kao i kvalitet. “Žetva” bi trebalo da bude dobra, a očekuje se ukupna proizvodnja od preko 3.500 tona. S plasmanom neće biti problema, a izvesne količine završiće na trpezama kupaca iz Evropske unije.

– Posle male krize, očekujemo dobru poslovnu godinu. Optimizam zasnivamo na ugovorenim poslovima za 2011, ali i povoljnom kalendaru posnih crkvenih praznika u narednoj godini – ističe Radulović, a alasi su zadovoljni i cenom, koja sada iznosi 300 dinara za kilogram šarana.

Na RG “Ečka” uspešno sprovode i obimne investicione radove. U toku je rekonstrukcija zimovnika i jezera u Čenti, te proširenje tri jezera u Mužlji, gde će se u proizvodnju uskoro staviti novih 70 hektara.