U Nacionalnoj laboratoriji za energetiku ozračeno najmanje 17 radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Najmanje 17 radnika bilo je izloženo niskom nivou radijacije od plutanijuma u Nacionalnoj laboratoriji za energetiku Ajdaha na istoku te američke države, javila je američka televijska mreža CNN.

Nema tragova radijacije izvan objekta i ne postoji opasnost po životnu sredinu, naveo je CNN.

Među radnicima izloženim radijaciji, šestoro je bilo pozitivno na testu kontaminiranosti i nizak nivo radijacije registrovan je na njihovoj koži i odeći mada su svi ozračeni radnici podvrgnuti pregledu celog tela i prošli su medicinski tretman unutar laboratorije.

Ozračeni radnici bili su zaposleni u firmi “Batel alijansa za energetiku” i radili su unutar ugašenog reaktora, a kada su otvorili kontejner tokom uobičajenog redovnog pregleda došlo je do izlaganja radnika niskoj radijaciji od plutonijuma, navodi se u saopštenju Nacionalne laboratorije. Nije, međutim, saopšteno, da li je akcident bio rezultat ljudske greške ili neispravne opreme u laboratoriji.

Laboratorija Američkog odeljenja za energetiku je objekat za nuklearnu energiju i srodna naučna istraživanja koji je otvorena 1949. godine. U njoj je 1961. troje ljudi poginulo kada je došlo do eksplozije reaktora.