Političke smene u evrozoni podstakle rast akcija

PinterestFacebookTwitterShare

Političke smene na čelu dve najproblematičnije ekonomije evrozone podstakle su rast svetskih akcija. Investitori se nadaju da će nove vlasti ublažiti krizu u zoni evra.
 
Italijanski premijer Silvio Berluskoni sinoć je izjavio da će podneti ostavku nakon što parlament usvoji hitne budžetske reforme, dok se Grčka istovremeno bori da oformi prelaznu vladu pod novim premijerom, preneo je Rojters.
 
Iako bi obećanje Berluskonija da će odstupiti sa vlasti moglo dovesti do perioda političke neizvesnosti u trećoj po veličini privredi evrozone, njegovo često kontroverzno prisustvo na čelu države su mnogi na tržištima smatrali za prepreku fiskalnim reformama.
 
Indeks svetskih akcija MSCI porastao je za više od četvrt procenta, dok je indeks vodećih evropskih akcija FTS Eurofirst 300 skočio za 0,9 odsto.

“Iako još uvek nije najjasnije kako će nova vlast (u Italiji) biti formirana, investitori su očigledno ohrabreni time što će doći do promene na vrhu, i to, za sada, podstiče rast na berzama”, izjavio je agent brokerske kuće “IG markets” Teri Prat.
 
Indeks tokijske berze “Nikei” zaključio je poslovanje uz rast od 1,2 odsto zahvaljujući optimizmu po pitanju situacije u Italiji, koja je treće po veličini tržište obveznica na svetu.
 
Berluskonijevo obećanje da će otići sa vlasti nije značajno ublažilo pritisak na dug njegove zemlje. Prinosi na italijanske desetogodišnje obveznice blago su porasli na iznad 6,7 odsto, približavajući se nivou od sedam odsto koji se smatra neodrživim.
 
Evro, kog već dve godine pritiska dužnička kriza u evrozoni, porastao je za 0,2 odsto u odnosu na švajcarski franak, jer je u Švajcarskoj vladala zabrinutost oko intervencije tamošnje centralne banke.
 
Zajednička evropska valuta je oslabila za 0,1 odsto prema dolaru, tako da je kurs iznosio 1,3762 dolara za evro, dok se sinoć u Njujorku kurs kretao oko 1,3773 dolara za evro. To je dosta ispod dvomesečnog vrhunca od 1,4248 dolara, koliko je evro vredeo 27. oktobra.