Ruskom izvozu hrane potrebna efikasna državna podrška

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija mora da obezbedi efikasnu državnu podršku izvozu hrane zbog planiranog  učlanjenja u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), ocenili su eksperti ruskog agro-industrijskog tržišta.
 
Imajući u vidu obaveze Rusije posle pristupanja STO, koje isključuju direktno subvencionisanje izvoza poljoprivrednih proizvoda, hitno se moraju naći načini da država realno pomogne domaćim izvoznicima, izjavio je za agenciju Interfaks predsednik komisije Ruske unije industrijalaca i preduzetnika (RSPP) za agroindustriju Ivan Obolencev.
 
“To je moguće preko sistema kompenzacijskih mera, koje predviđaju dotacije za kupovinu prehrambenih sastojaka, tehnološke opreme, oplodnog materijala i drugih komponenti koje formiraju cenu izvoznih proizvoda”, rekao je Obolencev.
 
Postojeći mehanizmi državne finansijske podrške izvozu industrijskih proizvoda ne primenjuju se, po pravilu, na izvoznike hrane, ukazao je predsednik ruske Unije izvoznika hrane Dmitrij Bulatov, dodajući da se i pri podeli budžetskih sredstava izvoznici hrane zaobilaze bez ikakvog razloga.
 
Prema uslovima STO, neophodno je da se akcenat sa direktne podrške izvozu prebaci na pomoć izvozno orijentisanoj proizvodnji.
 
Rusija je u poslednjih deset godina povećala izvoz agroindustrijskih proizvoda bezmalo šest puta i približila se sumi od deset milijardi dolara.
 
Vrednost prošlogodišnjeg izvoza hrane je smanjena na 8,7 milijardi dolara, zbog slabog roda kao posledice suše i uvedenog embarga na izvoz žitarica. U isto vreme uvoz hrane je porastao za 5,4 milijarde dolara, na 33,8 milijardi, tako da se deficit u trgovini prehrambenim proizvodima povećao na 25,1 milijardu dolara.
 
Bulatov je istakao da se novi oblici podsticaja izvozu hrane moraju formirati već sada, a ne posle ulaska zemlje u STO.