Lekovita vrednost aronije

PinterestFacebookTwitterShare

Plodovi aronije su bogati hranjivim i lekovitim materijama. Sadrže od 25-30% suve materije, najviše saharida, šećera od 6,2-10, 8%, celuloze 3,0-3,1%, pektina o,63-0,75%, organskih kiselina od 0,7-1,3% i antocijana (600-2300mg%).


U njima je prava riznica (1,55) makro i mikro elemenata kao što su gvožđe, kalcijum, bakar, jod, bor, molidben, mangan, kalijumi kobalt,vitamini C, P, PP, B6, B2, E i provitamina. Pronađeno je 1480 mg antocijana na 100 gr svežih plodova, dok je koncentracija proantocianidina bila oko 664 mg na 100 grama.
 
Ovih materija ima najviše u kori i ispod same kore ploda. Na ovaj način biljka štiti sadržaj, meso i seme ploda, od štetnog dejstva uv zračenja. Ovakvim sastavom aronija predstavlja hranu i lek koji umanjuje rizik od pojave mnogih bolesti, kao što su karcinom debelog creva, neaktivna  jetra, kardiovaskularne bolesti, hronična zapaljenja,gastro problemi uključujući i čir. Jača imuni sistem pa je dobra hrana – lek za decu, sportiste i rekonvalescente. Usporava proces starenja i ima antiseptičko dejstvo. U ishrani i medicini aronija se koristi uglavnom kao hladno ceđeni sok, sirup.
 
Od kilograma  svežih, neoštećenih plodova dobija se 500-600ml gustog soka, tamne ,skoro crne boje koji se konzerviše pasterizacijom u staklenoj ambalaži.Ovakav sok se koristi razređen u vodi, čaju ili drugim voćnim sokovima. Sirovi sok se koristi obazrivo kao i drugi lekovi , tri puta na dan po 50ml, ili pola čaše od jogurta.Inače hladno ceđeni sok, pasterizovan na 85-95C u trajanju od 15 minuta,  je najvažniji proizvod od aronije. Ima rok trajanja do dve godine.
 
Sadrži bioflavonoide, minimum 300mg, sa energetskom vrednošću od 63kcal na 100ml. Sok aronije je najjače antioksidativno sredstvo u prirodi, sadrži 16100 ORAC jedinica izraženo u mikromolovima na 100grama ploda. Sprečavanjem štetnog dejstva slobodnih radikala u metabolizmu čoveka, omogućava dug i zdrav život.