Godina 2015. preokret za svetsko i evropsko tržište gasa?

PinterestFacebookTwitterShare

Cena gasa na svetskom tržištu će naglo da raste do 2014, a zatim će početi da pada zbog viška ponude, smatra konsultantska firma “A.T.Kearney” iz Čikaga.

“Posle naglog rasta cena za 30-40 procenata i smanjene ponude u celom svetu do 2014. godine, očekuje se od 2015. globalni višak kapaciteta i pad cena. Te godine, (2015.) nastupiće preokret za svetsko i evropsko tržište gasa”, navodi se u saopštenju za štampu “A.T.Kearney”.

Zvaničnici firme su predstavili izveštaj na konferenciji za štampu u Berlinu, dan pošto je u primorskom gradiću Lubmin održana ceremonija otvaranja gasovoda “Severni tok” za direktan transport ruskog gasa u Nemačku. “A.T.Kearney” je pozvala proizvođače i uvoznike da povećaju prodaju na spot tržištu, i količinski smanje prodaju energenta čija je cena vezana za cenu nafte.

Evropsko tržište u poslednje dve godine aktivnije odstupa od vezivanja cene gasa za cenu nafte. Takav model formiranja cene gasa se pojavio pre 40 godina u vreme hladnog rata, kako bi bila zaštitićena nafta od konkurentnog energenta, koji je u velikim količinama stizao u Evropu iz ondašnjeg Sovjetskog Saveza.

Udeo prodaje gasa po ceni vezanoj za naftu će brzo da opada zbog niže od prognozirane potrošnje posle finansijske krize 2008-2009. i procvata tržišta tečnog prirodnog gasa (LPG).

Vezivanje za dugoročne gasne ugovore je kompanijama, kao što je lider nemačkog tržišta “E.ON.Rurgas” donelo opipljiv gubitak profita, što se odrazilo i na rezultate matične kompanije, E.ON.

Svetska tražnja gasa će u dugoročnoj perspektivi da poraste za 1,7 procenta, a tražnja u Evropi za 0,4 odsto, zbog sve manje potrošnje tog energenta za potrebe grejanja. Tražnja će da raste samo zahvaljujući elektranama na gas, ističe se u izveštaju A.T. Kearney”. Istovremeno će da raste konkurencija između gasovoda i terminala LPG, predviđa kompanija.