Bosanci kupuju voće na komad

PinterestFacebookTwitterShare

Prodavci na pijacama širom Bosne i Hercegovine tvrde da kupovna moć stanovništva nikad nije bila slabija i da se sve učestalija voće i povrće kupuju na komad.
 
“Dajte mi samo po jednu jabuku i krušku, rečenica je koja se često može čuti na pijaci u Banjaluci, a koja, prema rečima trgovaca, ilustruje nikad slabiju kupovnu moć mušterija”, pišu Nezavisne novine.
 
Mušterije sa pijace odlaze sa sve praznijim kesama i cegerima o čemu svedoči i rekorderka po iskustvu s banjalučke pijace Dana Malić koja aktuelnu situaciju opisuje rečima: “Ne pamtim gora vremena.”
 
Šargarepa na njenoj tezgi košta 1,5 konvertibilnu marku po kilogramu što je, kaže ona, mnogo pa mušterije kupuju tek po jedan komad za šta izdvajaju 0,20 do 0,30 konvertibilnih maraka.
 
“Svako jutro poranim ne bih li nešto zaradila. Ljudi, ja sam ovde od šest sati, a sada je 11. Od jutros je kupljeno robe u iznosu manjem od 30 maraka. Nema narod šta da potroši. Traže jedan peršun, mrkvu. Ovo ne pamtim”, jadikuje Malićeva pokazujući gotovo praznu plastičnu posudu s pazarom.
 
Njenu sudbinu, pišu Nezavisne, dele i ostali trgovci voćem i povrćem na ovoj pijaci, iako, prema procenama, Banjaluka spada u red gradova BiH u kojima se mnogo troši i još više zaradjuje, jer su u njoj smeštene brojne institucije. Trgovac Milan Petrušić kaže da je kupovina na komad odraz ekonomskog stanja građana i da im on zato izlazi u susret.
 
“… Bolje je prodati išta nego ništa”, kazao je on.
 
Matematikom se, piše list, ne bavi penzionerka Stamena S. (68) iz okoline Mrkonjić Grada, ali, kaže, mizerna primanja i mnoštvo troškova primorali su je da i ona stane u red s onima koji kupuju voće i povrće na komad.
 
“Ništa mi nije zatražiti od trgovca limun, narandžu ili grozd. Ja za više para nemam”, kazala je ova penzionerka.