Nemci zainteresovani za srpsku saobraćajnu infrastrukturu

PinterestFacebookTwitterShare

Savremena nemačka tehnologija mogla bi uspešno da se primeni u saobraćajnoj infrastrukturi Srbije, izjavio je  direktor kompanije “em&s GmbH” Ulrih Vild, na konferenciji koju je u Beogradu organizovala Delegacija nemačke privrede u Srbiji.

“Srpske kompanije se, takođe, u velikoj meri interesuju da dođu na nemačko tržište”, rekao je Vild navodeći da je u prethodnom periodu bio u kontaktu sa tridesetak zainteresovanih firmi.

Vild je istakao da će na konferenciji biti “odškrinuta vrata” za veću saradnju u oblasti saobraćaja i da bi ta vrsta saradnje mogla da unapredi privredne odnose Srbije i Nemačke.

Pomoćnik generalnog direktora “Puteva Srbije” Slavoljub Tubić je na skupu pozvao nemačke privrednike na saradnju u oblastima zaštite od buke, upravljanju saobraćajem i naplati putarine, jer te oblasti nisu dovoljno razvijene u Srbiji.

Predstavnik nemačke kompanije “Obermeyer”, koja se bavi između ostalog saobraćajnom bukom, Matias Loman je izrazio očekivanje da će tokom boravka u Beogradu biti vođeni razgovori o uspostavljanju saradnje u toj oblasti.

Predsednik Skupštine “Koridora Srbije” Nenad Ivanišević je predstavio planove za izgradnju budućeg autoputa od Beograda do mesta Boljare na granici Srbije i Crne Gore, kao i autoputa koji treba da poveze Koridor 11 i Koridor 10 preko Kraljeva i Kruševca.

Nemačkim privrednicima su razvojne projekte predstavili i predstavnici Direkcije za građevinsko zemoljište i izgradnju Beograda i GSP – a.

U beogradskom hotelu “Best Western Šumadija” je održna stručna konferencija, panel diskusija i kooperaciona berza 10 nemačkih kompanija sa srpskim preduzećima. Skupu su prisustvovali i predstavnici nemačkih i državnih i javnih institucija u Srbiji, kao i međunarodnih banaka.