U Češkoj se gradi najmanje stanova u poslednjih 13 godina

PinterestFacebookTwitterShare

Izgradnja novih stanova u Češkoj se smanjuje, a izgledi su još gori – u trećem tromesečju ove godine završeno je 6.616 stanova, što je u tom periodu najmanje od 2006. godine, objavio je Češki statistički ured.


Kriza je uočljiva i u započetim projektima. U trećem tromesečju je počelo da se gradi 7.104 stana, što je najmanje za to doba godine od 1998. Prodaja stanova u novogradnji ide sve teže, samo u Pragu je još uvek prazno 2.600 novoizgrađenih stanova, preneo je privredni sajt ihned.cz.

“Ljudi se daleko više premišljaju oko kupovine stana, pored cene zanima ih i kvalitet projekta” ukazuju prodavci nekretnina i dodaju da, ako klijent ne uspe da obori cenu, uglavnom ne kupuje stan.

Međutim, mogućnosti za kupovinu sopstvenog stana za Čehe su sve bolje. Prema indeksu dostupnosti, koji upoređuje mesečnu otplatu hipoteke sa petogodišnjom fiksnom kamatom na 20 godina i čisti mesečni prihod domaćinstva, za to se i u oktobru postaralo pojeftinjenje hipoteka.

Domaćinstvo koje je na primer uzelo stan na 85 odsto vrednosti kupljene nekretnine, daje u proseku na mesečnu otplatu 35,5 odsto čistog mesečnog prihoda. To je najmanje od januara 2009. godine.

Stanovi će biti još dostupniji jer u bliskoj budućnosti trebalo bi da dođe do pojeftinjenja nekretnina. Razvoj privrede ne podrazumeva povećanje plata, a stope hipoteka se već bliže cenovnom dnu.

Pad prosečnih cena stanova se pri tome usporava, ukazuju stručnjaci.

Najtraženiji jednosobni stanovi su u proseku pojeftinili dva odsto na mesečnom nivou, a nepunih pet odsto na godišnjem nivou.