Usporeno pridruživanje Srbije STO

PinterestFacebookTwitterShare

Pridruživanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) je trenutno usporeno zbog zahteva dve nove zemlje, Paname i Dominikanske Republike, za usklađivanje bilaterarnih odnosa sa Srbijom, izjavila je pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Bojana Todorović.
 
Taj segment pregovora trebalo bi da bude završen za nekoliko meseci, jer nema mnogo spornih pitanja, zbog malog obima trgovinske razmene sa ove dve zemlje, rekla je Todorovićeva na devetoj godišnjoj konferenciji o zaštiti prava intelektualne svojine. Ističući da je Srbija pri kraju procesa pridruživanja STO, ona je dodala da to ne zavisi od države, nego od drugih zemalja koje imaju koristi od dolaska u Srbiju. Srbija je prešla četiri petine tog puta, sa većinom zemalja završeni su bilateralni pregovori, na multilateralnom novou smo otišli još dalje, većina potrebnih zakona je usvojena, a ostalo je da se izmjene još neke sistemske mere i odredbe zakona, kazala je Todorović.

Ona je podsetila da je proces pridrživanja Srbije STO počeo 2005. godine i dodala da Srbija trenutno pregovara i sa Ukrajinom, SAD i Brazilom oko poljoprivrednih mera i odnosa.