Najunosniji posao u Srbiji je krijumčarenje ljudi

PinterestFacebookTwitterShare

U Odseku za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima Policijske uprave u Vranju tvrde da je krijumčarenje ljudima trenutno najunosniji kriminalni posao.

Boban Arizanović, šef ovog Odseka, kaže za Tanjug da je za deset meseci ove godine vranjska policija uspela da otkrije i privede pravdi 315 stranih državljana – krijumčarenih lica.

“Mi smo u tom periodu podneli 55 krivičnih prijava protiv 101 lica za nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudima. Od tog broja 96 lica je lišeno slobode”, kaže Arizanović.

Goran Krstić je operativac u Odseku, dobar poznavalac “tehnologije krijumčarenja” i učesnik svih važnih operacija na magistralnom putu od Preševa do Vladičinog Hana i putevima koji se sa Kosova “ulivaju” u magistralni put. “Naši operativni podaci govore da organizatori krijumčarenja ljudima na jugu Srbije, trenutno više zarađuju nego dileri droge, jer su od jedne ture ‘dobri’ i do 2.000 evra“, objašnjava inspektor Krstić.

On kaže da migrantima svoje usluge najčešće stavljaju na raspolaganje taksisti i da ih je među uhapšenima do sada najviše bilo iz Vranja, Bujanovca, Preševa, zatim sa područja Vojvodine i iz Loznice. “Svi taksisti jako dobro znaju da prevoz migranata kriminalno delo, ali ih visina ‘zarade’ i broj tura toliko motiviše da za čas zloupotrebe zanimanje i dozvolu za rad“, kaže Krstić.

Naši sagovornici, inače, demantuju priče kako najveći broj ovih stradalnika, koji Srbiju koriste kao tranzitno područje do “obećane zemlje”, dolaze sa Kosova. “Svega pet procenata emigranata dolazi sa Kosova. Naši podaci kažu da je srpsko-makedonska granica trenutno najtranzitniji kanal za krijumčarenje ljudima”, kažu naši sagovornici.

Oni takođe ističu da se ovaj tranzit ljudskim životima najmanje obavlja preko graničnog prelaza Preševo, već da se za taj posao više koriste seoski i šumski putevi na graničnom pojasu dugom 107,5 kilometara.