Nafta jeftinija zbog zabrinutosti oko Italije

PinterestFacebookTwitterShare

Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na oko 95 dolara za barel zbog novog talasa zabrinutosti ulagača da bi evropska dužnička kriza mogla da se proširi, što bi loše uticalo na ekonomski rast i tražnju “tečnog zlata” na Starom kontinentu.

Cena americke “lake” nafte za terminsku isporuku u decembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 25 centi na 95,49 dolara za barel, dok je istovremeno evropska “brent” nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu neznatno pojeftinila na 112,23 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni je u utorak objavio da će odstupiti sa te funkcije nakon što parlament usvoji niz ekonomskih reformi kako bi se izbegla ekonomska propast Italije, ali je na tržištu sve prisutnija strepnja oko toga da li će on imati volje ili moći da progura te mere, a neki čak sumnjaju da će on pokušati da ostane na vlasti.

Politička neizvesnost u Italiji je navela ulagače u svetu da prodaju svoje hartije od vrednosti, pa je tako američki berzanski indeks “Dau DŽons indastrijal” juče pao za više od tri odsto, evro je oslabio prema dolaru za dva odsto, dok su troškovi zaduživanja Italije porasli na rekordnih 7,4 odsto.

Cena nafte obično pada kada dolar jača zato što u tom slučaju sirovine poput nafte postaju skuplje za one ulagače koji raspolažu drugim valutama. Investitori su takođe skloni sigurnijim investicijama poput dolara i američkih obveznica.

“S obzirom na to da dužnički problemi Grčke i Italije i dalje nisu rešeni, a strah od širenja krize je i dalje prisutan, verovatno je da će zajednička evropska valuta nastaviti da slabi”, navodi se u izveštaju konsultantske firme “Riterbuš end asosijets”.