“Severni tok” smanjuje prihode Ukrajine za 700 miliona dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Ukrajina bi već iduće godine mogla da izgubi do 700 miliona dolara zbog puštanja gasovoda “Severni tok”, piše poslovni danas dnevnik “Komersant Ukrajina” pozivajući se na izvor iz ministarstva za energetiku te zemlje.

Gasovod “Severni tok”, koji je u utorak pušten, već 2012. godine će postići pune kapacitete od 27,5 milijardi kubnih metara gasa. Ruski “Gasprom”, većinski akcionar projekta mogao bi dodatno da proda 22 milijarde kubnih metara gasa preko ove maršrute.

Posle puštanja druge linije gasovoda, planiranog za oktobar 2012. godine, Evropljani će dobijati do 55 milijardi kubnih metara gasa preko ove maršrute.

Ukrajinsko ministarstvo za energetiku nije zvanično komentarisalo puštanje u rad gasovoda “Severnog toka”, ali je izvor lista rekao da zbog izgradnje novih ruskih gasovda Ukrajina već iduće godine može da izgubi do 700 miliona dolara.

“Puštanje ovog projekta za Ukrajinu je bolno, ali ne i smrtonosno. Mnogo ozbiljniji udarac mogla bi da nam zada realizacija drugog ruskog projekta – gasovod Južni tok”, rekao je izvor u ministarstvu energetike.

Međunarodna rejting agencija “Fič” smatra da će puštanje “Severnog toka” imati negativne posledice za ukrajinsku kompaniju “Naftogas”, čiji je aktuelni rejting “ČC”, samo jedan stepen iznad nivoa bankrota.

“Fič” je u saopštenju istakla da bi prihodi ukrajinske naftne kompanije dogodine mogli da se smanje za oko 20 odsto.

Prošle godine ukrajinski sistem gasovoda je u evropskom pravcu transportovao 95,4 milijarde kubnih metara gasa, ili dve trećine izvoza “Gasrpoma”. Na tranzitu te količine gasa, kompanija “Naftogas” je ostvarila neto dobit od 1,3 milijarde dolara.

Direktor “Gaspromove” izvozne filijale “Gaspromeksporta” Aleksandar Medvedev je juče istakao da transport gasa preko Belorusije (oko 30 milijardi kubnih metara godišnje), koja je pristala da ruskom holdingu prepusti kontrolu svojih gaosovda, neće biti ugrožena.

Medvedev nije precizirao u kojoj meri će se sniziti tranzit preko Ukrajine, rekavši da će to “zaviseti od tražnje gasa u Evropi i biti jasnije krajem iduće godine”.