Izrael napada Iran do Božića?

PinterestFacebookTwitterShare

Britanski mediji pišu kako bi Izrael u roku nekoliko meseci mogao pokrenuti vazdušne napade na Iran. Oni i spekulišu kako će takav napad podržati i SAD.

Prema navodima medija, napad će biti usmeren prema iranskom nuklearnom programu koji, prema poslednjem izveštaju UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju, ima i svoju vojnu komponentu. Daily Mail citira izvore iz britanske vlade koji kažu da očekuju da Izrael napasti Iran “pre nego kasnije”. “Očekujemo da bi to moglo biti do Božića ili početkom 2012. godine”, kazao je izvor iz britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Operacija će imati logističku potporu SAD-a, a očekuje se da će američki predsednik Barak Obama podupreti Izrael kako bi si osigurao jevrejske glasove na predsedničkim izborima koji će se održati sledeće godine.

Pre nekoliko dana je Guardian pisao da se u britanskom Ministarstvu odbrane već rade planovi za učestvovanje njihovih vojnika u zajedničkoj vojnoj misiji u Iranu. U izveštaju je stajalo da će napad izvesti Izrael i verovatno SAD nakon predsedničkih izbora. Međutim, za sada Velika Britanija odbacuje mogućnost izravnog uključivanja u napad na Iran.
 
Podsetimo da je juče izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao da ne očekuje da izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju o iranskom programu ubedi Rusiju i Kinu da nametnu “legalne sankcije” Iranu. “Sve dok se takve sankcije ne nametnu i ne dokažu efektivnim, mi nastavljamo da preporučujemo našim prijateljima u svetu i sebi, da su sve opcije u igri”, kazao je Barak.
 
Sa druge strane, zamenik šefa generalštaba iranske vojske, general Masud Džazajeri rekao je da će Izrael biti “uništen” ako napadne iranske nuklearne instalacije, a odmazda Irana “neće se ograničiti na Bliski istok”.