“Severni tok” ne remeti “Južni”

PinterestFacebookTwitterShare

Zemlje severozapadne Evrope mogu da zaborave na gasne krize. Evropa je dobila i drugi pravac snabdevanja gasom – “Severni tok”, a Rusija ojačala dominatnu energetsku ulogu na tom tržištu. Iz “Gasproma” poručuju da od “Južnog toka” ne odustaju.
 


 
Rusija je puštanjem u rad “Severnog toka” ojačala dominatnu energetsku ulogu na tržištu, a Evropa je dobila i drugi pravac snabdevanja gasom, zbog čega zemlje severozapadne Evrope mogu da zaborave na gasne krize.

Sa “Severnim tokom”, Nemačka je obezbedila direktan dotok ruskog gasa. Višestruko može povećati skladišne kapacitete koje već ima po čitavoj Evropi. Gasovodi Severni i Južni tok treba da obezbede dodatnih 120 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže da će prirodni gas biti sve traženiji, jer nuklearnu energiju može da zameni samo prirodni gas.

Za neke Evropa je već osigurala snabdevanje. Pored “Severnog toka”, tu su i plutajući terminali tečnog prirodnog gasa, kao i proizvodnja iz uljnih škriljaca. “Južni tok”, kažu u Udruženju, koristiće samo zemljama kroz koje će prolaziti, među njima je i Srbija.

Direktor Investicione kompanije “Citadel” Milutin Nikolić kaže da zemlje Južne Evrope imaju drugu vrstu računa. “One razmišljaju o snabdevanju sopstvenog tržišta gasom, ali razmišljaju i o određenim prihodima koji taj ‘Južni tok’ treba da im donese u smislu transvera ka zapadnoj Evropi”, kaže Nikolić.

Bez izmene planova


Iz “Gasproma” poručuju da od “Južnog toka” ne odustaju. Projekat podržava i ruski premijer Vladimir Putin. Plan je da gradnja počne najkasnije 2013. godine, a da gas potekne 2015. Ipak, stručnjaci različito gledaju na njegovu budućnost.

“Problemi u vezi sa ‘Južnim tokom’ su politički. Južni tok treba da prođe kroz niz zemalja od kojih su mnoge dosta nestabilne. Postoji konkurencija ‘Južnom toku’ u vidu gasovoda ‘Nabuko'”, kaže Nikolić.
 
Govoriti o ‘Nabuku’, to je nešto za šta je 1996. godine napravljen projekat, a sada je 2011. godina. Petnaest godina ništa nije urađeno na tom projektu. ‘Nabuko’ predviđa da snabdeva Evropu gasom iz Irana, a vidite kakva je sada politička situacija”, kaže generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

Trebalo bi da odluka o tome da li će se graditi “Nabuko” bude poznata do kraja godine. Akcionari “Južnog toka” bili su ipak brži – u septembru su osnovali kompaniju. U “Južnom toku”, polovinu vlasništva ima “Gasprom”, a polovinu italijanski ENI, francuski EDF i nemački BASF. Najavljuju da će uskoro objaviti i kompletnu studiju projekta.